Konopný olej – vlastnosti a použitie v kozmetike

Publikované v Starostlivosť o pokožku podľa Stylist

Konopný olej používaný v starostlivosti nie je odvodený od kanabisu (s narkotickými vlastnosťami), ale od Cannabis sativa L. Najcennejší konopný olej je nerafinovaný a lisovaný za studena pri teplote do 40 stupňov celzia. Má žltozelenú farbu a je známy svojimi cennými vlastnosťami vďaka širokej škále kozmetických aplikácií. Z tohto dôvodu je konopný olej vhodný na starostlivosť o pokožku a vlasy. Aké vlastnosti, použitie a zloženie má konopný olej?

Konopný olej a konopné semená

Rastliny konope rastú v strednej Ázii. Ich vlákna sa používali na výrobu papiera, plachiet a lán a z nich vylisovaný olej sa používal na zmiernenie kožných lézií. V modernej Európe si kanabis nezískal popularitu v kozmetickom priemysle. Až donedávna len chemický priemysel využíval jeho vlastnosti a vyrábal z neho populárne komponenty farieb a lakov. Táto averzia voči Cannabis sativa vyplývala zo strachu z kanabisu a zákazu jeho pestovania. V dôsledku toho sa rastliny narkotického konope stali neslávnymi.

Ako sa získava konopný olej?

Konopný olej sa extrahuje z konopných semien. Je lisovaný za studena z vybraných odrôd týchto semien. Konopné semená obsahujú až 40% konopného oleja. Čerstvý olej má zelenkastú farbu a ak je vystavený slnečnému žiareniu, stáva sa takmer bezfarebný. Konopný olej má príjemnú, mierne orechovú príchuť.

Konopný olej – zloženie

Konopný olej podľa INCI sa nazýva Cannabis sativa (konope).

Konopný olej je takmer z 80 percent zložený z esenciálnych mastných kyselín (EFA), najmä z:

  • kyselina linolová zo skupiny omega-6 mastných kyselín;
  • kyselina linolénová zo skupiny omega-3.

Okrem toho majú obe kyseliny optimálny pomer: pomer omega-6 kyselín k omega-3 kyselinám je 3: 1, čo umožňuje správny metabolizmus lipidov.

Konopný olej obsahuje aj iné kyseliny, to znamená:

  • olejová,
  • palmitická,
  • gama-linolénová,
  • ako aj karotén, proteíny, aminokyseliny, minerály, vitamíny (A, D, E a K), fytosteroly a fosfolipidy.

Konopný olej navyše obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok s protizápalovými, regeneračnými, antiseptickými, antioxidačnými a opaľovacími vlastnosťami. Tieto zahŕňajú tokoferol, kanabidiol a terpineol.

Konopný olej je jedným z najúčinnejších rastlinných olejov s výživnými vlastnosťami. Za svoje meno vďačí svojmu zloženiu.

Konopný olej – kozmetické vlastnosti

Konopný olej obnovuje hydro-lipidovú vrstvu epidermy a opravuje poškodenia v medzibunkovom cemente. Výsledkom je, že pokožka nestráca vlhkosť a epiderma lepšie plní svoje ochranné funkcie. Okrem toho vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín udržuje konopný olej pokožku v dobrom stave a zvyšuje odolnosť voči vonkajším faktorom vrátane vetra, mrazu a slnka.

Okrem toho konopný olej zmierňuje zápal pri atopickej dermatitíde, psoriáze a ekzéme a podporuje ich liečbu. A čo viac, znižuje svrbenie kože z dôvodu dermatóz, ako sú AD a kožné alergie. Taktiež minimalizuje riziko podráždenia a odfarbenia, regeneruje a vyživuje pokožku a zabraňuje predčasnému starnutiu.

A čo viac, konopný olej zlepšuje tón pleti, reguluje vylučovanie mazu a obnovuje pružnosť a hydratáciu pokožky. Okrem toho zmäkčuje a vyhladzuje pokožku a funguje aj ako prírodný opaľovací krém – chráni pokožku pred slnečným žiarením. Okrem toho stimuluje rast vlasov, zlepšuje ich lesk a uľahčuje česanie.

Konopný olej – kozmetické použitie

Konopný olej sa rýchlo vstrebáva a na pokožke nezanecháva mastný film. Môže byť použitý v čistej forme priamo na pokožku, alebo ako základ kozmetických prípravkov, najmä zmäkčovadiel pre problematickú pleť alebo pre starostlivosť o dojčatá a malé deti. Je obľúbenou zložkou telových vôd, mydiel, krémov na tvár a krémov na opaľovanie. Konopný olej možno použiť pre všetky typy pleti, pretože:

  • hydratuje suchú pokožku;
  • reguluje vylučovanie mazu a vyvažuje fungovanie mazových žliaz mastnej pokožky;
  • doplňuje chýbajúce lipidy v prípade citlivej pokožky;
  • zabraňuje tvorbe vrások na zrelej pokožke.

Konopný olej v kuchyni

Bohaté a zdravé zloženie robí z konopného oleja skvelý prvok nielen v starostlivosti, ale aj v kuchyni. Konopný olej sa môže konzumovať len za studena. Nie je dovolené ho ohrievať, a teda používať na vyprážanie a pečenie. Dlhodobé vystavenie konopného oleja vysokým teplotám ho zbaví hodnotných vlastností. Môže sa však použiť na prípravu a obohatenie chuti mnohých jedál. Môžete ho pridať do pohánkovej krupice, ktorá nakoniec dostane krémovú príchuť, alebo ho nalejete na čerstvo parené knedle. Na jeho základe pripravíte pesto, zeleninovú a kvarkovú pastu, ako aj dipy a šaláty. Konopný olej dodá každému pokrmu novú, výraznú chuť.